Δεν ξέρουμε αν του ξέφυγε λόγω ενθουσιασμού ή βρισκόταν σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο επιτέλους ο κ. Παπαδημούλης έγραψε μια αλήθεια σχετικά με την απόφαση της κας Γεννηματά να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. «Σοβαρή εξέλιξη», έγραψε στο Twitter o κ. Παπαδημούλης «που θα ενισχύσει τον πολιτικό διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Μεγαλώνει η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προδευτική Συμμαχία. Για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες. Για αποτροπή του ρεβανσισμού και της οπισθοδρόμησης που εκφράζει η ΝΔ».

Η ανάρτηση του κ. Παπαδημούλη σαφέστατη:

1) Με την έκφραση «θα ενισχύσει τον πολιτικό διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» αυτό που λέει ουσιαστικά είναι πως η κίνηση είναι καλοδεχούμενη γιατί μας ενισχύει.

2) Με τη φράση «Για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες» εννοεί σαφώς τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και τις νέες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη νέα συμμαχία.

3) Με τη φράση «Για αποτροπή του ρεβανσισμού και της οπισθοδρόμησης που εκφράζει η ΝΔ» προσδιορίζει την κατεύθυνση και το στόχο της νέας συμμαχίας.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής αναφέρουν ότι “η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο. Απόφαση που ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της, θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό”.

Δηλαδή αυτό που λέγεται ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι ότι η τοποθέτηση του Γ. Καμίνη στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ανοίγει την πόρτα σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν θα μπορούσε να συμβεί με την τοποθέτηση σε αυτή τη θέση του Ευ.Βενιζέλου.

Αυτό που γίνεται όμως επί της ουσίας, είναι η “εκκαθάριση”του ΚΙΝΑΛ από στελέχη που βρίσκονταν σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ κι επικράτηση εκείνων που βλέπουν θετικά μια συμμαχία με τον Αλ.Τσίπρα. Είναι σαφές ότι το “πάνω χέρι” στο ΠΑΣΟΚ έχει πάρει η ομάδα στελεχών που θα έβλεπε προοπτικά μια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας απλώς τη βελτίωση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ ώστε να έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Ο Βενιζέλος ήταν γι΄αυτούς “πολύ δεξιός”. Για “δεξιά βαρίδια” μιλούσαν κάποιοι.

Η πίεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πιο ισχυρή. Τοποθετήσεις όπως αυτή του κ. Παπαδημούλη ακόμη και για προεκλογική συνεργασία ώστε “να αποτραπεί η νίκη της δεξιάς” θα πληθύνουν και ίσως γίνει και επίσημη γραμμή του κ. Τσίπρα που αναζητά σανίδα σωτηρίας προκειμένου τα ποσοστά του να μην κατρακυλήσουν κάτω από το 20%. Μετά τις εκλογές δε, η δημιουργία κάποιου είδους “μετώπου” θεωρείται πλέον πολύ πιθανή.

Πηγαίνοντας προς τις εκλογές η πιθανότερη εξέλιξη είναι όχι μόνο να μην επιστρέψουν ψηφοφόροι, όπως προσδοκά η Φώφη Γεννηματά, αλλά το ΚΙΝΑΛ να χάσει κι ένα σημαντικό κομμάτι κεντρώων οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να στραφούν προς τη ΝΔ βλέποντας το κόμμα τους να μετατρέπεται σε δορυφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι η πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τον Κυρ.Μητσοτάκη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Το κέντρο βάρους στο ΚΙΝΑΛ γέρνει πλέον προς την πλευρά εκείνων που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτές τις κινήσεις η κυρία Γεννηματά στρώνει το χαλί στον Αλ.Τσίπρα, που δεν έχει κρύψει ότι θέλει να κυριαρχήσει στο χώρο. Παράλληλα όμως αυξάνει τους λόγους που έχει κάποιος που θέλει την απαλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ, να στραφεί προς τον Κυρ.Μητσοτάκη.

Πηγή: Liberal