Ο Αλ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως πρόσωπα που θα υπηρετήσουν τη μετάλλαξή του.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η υπουργοποίηση του Θάνου Μωραϊτη και του Άγγελου Τόλκα έρχεται να αποτελέσει ένα από τα βήματα της στρατηγικής για τη συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου». Να θυμίσουμε ότι το πρώτο βήμα ήταν η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Τ. Κουϊκ και τον Θ. Παπαχριστόπουλο να φιγουράρουν στην πρώτη σειρά.

Αφού, ύστερα από τέσσερα χρόνια αγαστής συνεργασίας, τελείωσε ο συνεταιρισμός με τον Π. Καμμένο, ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να στήσει το νέο αφήγημά του. Η ριζοσπαστική αριστερά χάθηκε κάπου ανάμεσα στις αγκαλιές με την κ. Μέρκελ, τους επαίνους του κ. Τραμπ και τα σκληρά μνημονιακά μέτρα και το όχημα που μπορεί να διατηρήσει τον κ.Τσίπρα σε τροχιά εξουσίας είναι η μετάλλαξη σε σοσιαλδημοκράτη. Τα ακραία, προ του 2015, αιτήματα αποτελούν μακρινή ανάμνηση και υποστηρίζονται πλέον μόνο από κάποιες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες.

Η επιχείρηση μετάλλαξης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με τις ευλογίες των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους. Αναζητούν “νέο αίμα” και η μετακίνηση κάποιου από το χώρο της αριστεράς στον δικό τους είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Στο εγχώριο σκηνικό όμως η μετάλλαξη αυτή αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες. Ο μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρώην ψηφοφόροι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ποια στελέχη όμως; Η πλειοψηφία τους ανήκε στο μπλοκ που ήταν κοντά στον Ακη Τσοχατζόπουλο κι ελάχιστοι ανήκαν στους υποστηρικτές του Κ. Σημίτη. Άλλωστε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είχαν και έχουν ανοιχτό μέτωπο με το “εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ” και τον ίδιο τον Κ. Σημίτη.

Όμως τα πιο αξιόλογα και επιφανέστερα στελέχη στο χώρο του κέντρου/κεντροαριστεράς έχουν αναφορά σε εκείνη την περίοδο και είναι ταυτισμένα με την εκσυγχρονιστική πτέρυγα. Παρά τις προσεγγίσεις επιμέρους προσώπων, η πλειοψηφία των στελεχών του χώρου και πολιτικά και πολιτισμικά βρίσκεται πολύ μακριά από το ύφος και τον χαρακτήρα της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρόσωπα που έχουν κοσμοπολίτικη αντίληψη, σέβονται την αξιοκρατία και το κράτος δικαίου, διαθέτουν ευρωπαϊκή οπτική, αντιλαμβάνονται τους όρους λειτουργίας μιας σύγχρονης οικονομίας, επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό στην παιδεία. Είναι λογικό λοιπόν να κρατούν απόσταση από τον κ. Τσίπρα. Ήταν ήδη δύσκολη η συνύπαρξή τους με τους συνοδοιπόρους του Άκη στο ΠΑΣΟΚ, προφανώς δεν επιθυμούν να βρεθούν ξανά μαζί, με χειρότερους όρους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά την αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό πόλο που θα αμφισβητούσε την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο απέναντι στη ΝΔ, τα ανοίγματα του κ. Τσίπρα είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αποφέρουν τίποτα περισσότερο από την προσέγγιση με στελέχη τρίτης διαλογής ή πρόσωπα που αναζητούν εναγωνίως ρόλο.

Ο Αλ.Τσίπρας ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Γνωρίζει ότι θα χάσει τις εκλογές. Θέλει λοιπόν να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25-28% ώστε να είναι απόλυτος κυρίαρχος στον αντιπολιτευτικό χώρο και ταυτόχρονα έχει φροντίσει να δημιουργήσει μια ομάδα στελεχών της δικής του γενιάς ώστε να ελέγχει απολύτως το κόμμα του και να μην αμφισβητείται από κανέναν.  Πιθανόν μετά τις εκλογές να προχωρήσει σε πλήρη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας ακόμη και όνομα.

Η επέκτασή του στο χώρο της κεντροαριστεράς, απαιτεί και κάποια εμβληματικά πρόσωπα. Ψάχνει λοιπόν για κομπάρσους στο νέο έργο που ανεβάζει. Ο ανασχηματισμός έδειξε ότι μόνο απελπισμένους, που τους αρκούν λίγοι μήνες εξουσίας, μπορεί να βρεί.

Πηγή: thetoc.gr