«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά ιδεολογία. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία με οποιοδήποτε μέσον. Έχει τριτοκοσμική λογική και χρησιμοποιεί τις πιο παλαιοκομματικές πρακτικές. Είναι ένα υβρίδιο Τσάβες και Μαυρογιαλούρου» τονίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας Δημήτρης Τσιόδρας. Αναφερόμενος στην απόφασή του να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ υποστηρίζει ότι ο «Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος, φιλελεύθερος πολιτικός, με κοινωνική ευαισθησία» και προσθέτει πως «αυτό φαίνεται, πέραν των ανοιγμάτων σε στελέχη που έχει κάνει και των πολιτικών θέσεων του, κι από το γεγονός ότι αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων του κεντρώου χώρου στράφηκε προς τη ΝΔ».

Σε ερώτηση για τους δυνητικούς συμμάχους της ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «είναι σαφές επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, το κόμμα Βελόπουλου και το ΚΚΕ» και καλεί τη Φώφη Γεννηματά να απαντήσει αν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ ή η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Για το εάν η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ευνοεί την ΝΔ, ο κ. Τσιόδρας δηλώνει ότι «σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του Κέντρου έχει επιλέξει ήδη τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η απουσία του Ευ. Βενιζέλου, ενός κεντρώου πολιτικού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποιοι στο ΚΙΝΑΛ κοιτάζουν προς μια πιθανή μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ενός ψευδεπίγραφου «προοδευτικού μετώπου», είναι πιθανόν να ενισχύσει αυτή την τάση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Αθήνας Δημήτρη Τσιόδρα στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Τσιόδρα, ενώ προέρχεστε από το χώρο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, αποφασίσατε να είστε υποψήφιος με την ΝΔ στην Α΄ Αθηνών. Μπορεί η ΝΔ να εκφράσει αυτό τον χώρο;

Απ. Mε τη ΝΔ ήμασταν στην ίδια πλευρά στη διάρκεια της κρίσης. Μαζί με τα στελέχη της δώσαμε τις μάχες για να μείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά. Αντιθέτως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή μας έβριζαν και μιλούσαν για προδότες και γερμανοτσολιάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος, φιλελεύθερος πολιτικός, με κοινωνική ευαισθησία. Εκφράζει τον χώρο του Κέντρου. Αυτό φαίνεται, πέραν των ανοιγμάτων σε στελέχη που έχει κάνει και των πολιτικών θέσεων του, κι από το γεγονός ότι αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων του κεντρώου χώρου στράφηκε προς τη ΝΔ.

Ερ. Σας ρωτώ διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, ο καθένας για δικούς του λόγους, μιλούν για δεξιά στροφή της ΝΔ.

Απ. Η ΝΔ είναι ένας μεγάλος χώρος που εκτείνεται από τη Δεξιά ως τις παρυφές της Κεντροαριστεράς. Στις τάξεις της έχει δεξιούς, κεντρώους, φιλελεύθερους. Να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για δεξιά στροφή, όταν κυβέρνησε αγκαλιά με την Ακροδεξιά επί τέσσερα χρόνια είναι λίγο αστείο. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά ιδεολογία. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία με οποιοδήποτε μέσον. Έχει τριτοκοσμική λογική και χρησιμοποιεί τις πιο παλαιοκομματικές πρακτικές. Είναι ένα υβρίδιο Τσάβες και Μαυρογιαλούρου. Η πολιτική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται στο πλαίσιο του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ, αντιλαμβάνομαι την ανάγκη πολιτικής οριοθέτησής του. Αλλά κάποια στιγμή ας ξεφύγουμε από τις ταμπέλες. Η ασφάλεια είναι δεξιά ή αριστερή; Το να έχεις μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση είναι αριστερό ή δεξιό; Οι πολίτες θέλουν λύσεις κι όχι ταμπέλες.

Ερ. Αν η ΝΔ δεν πετύχει την αυτοδυναμία ποιες δυνάμεις μπορούν να είναι οι δυνητικοί σύμμαχοι;

Απ. Για να το πω αυτό πρέπει να γνωρίζω τη γεωγραφία της νέας Βουλής. Ξέρω ποιοι δεν μπορούν να είναι. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν διαφορετικούς κόσμους. Όχι αυτούς που λέει ο κ. Τσίπρας βέβαια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την Ελλάδα που κοιτάζει μπροστά, την Ελλάδα της πραγματικής προόδου και ο κ. Τσίπρας τη μίζερη Ελλάδα, της ήσσονος προσπάθειας, της εμπάθειας, της προσκόλλησης σε δόγματα του παρελθόντος. Είναι σαφές επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, το κόμμα Βελόπουλου και το ΚΚΕ. Όσο για το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), έχει γίνει συνεργασία και στο παρελθόν. Νομίζω ότι η Φώφη Γεννηματά πρέπει να απαντήσει αν θα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ ή η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές. Κι αυτή τη φορά οι εκλογές θα είναι με απλή αναλογική. Άρα θα χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει.

Ερ. Πώς θα επιδιώξει η ΝΔ μετεκλογικές συνεργασίες όταν πριν τις εκλογές χαρακτήριζε χαμένη ψήφο την ψήφο στα μικρότερα κόμματα;

Απ. Η ΝΔ επιδιώκει όσο το δυνατόν ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων. Φυσικά είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να κάνουν τις επιλογές τους και να κρίνουν αν επιθυμούν μια σταθερή διακυβέρνηση άρα να επιλέξουν τη ΝΔ παρά τις διαφορές τους ή την ψήφο σε κάποιο κόμμα που τους εκφράζει περισσότερο.

Ερ. Πώς σχολιάζετε την επιλογή της Φώφης Γεννηματά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Απ. Το πώς φτιάχνεται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και η διάταξη των στελεχών του είναι υπόθεση του ΚΙΝΑΛ. Ως πολίτης λυπάμαι που δεν θα είναι ο Βενιζέλος στην επόμενη Βουλή. Συμφωνείς-διαφωνείς μαζί του, πάντα τον παρακολουθείς με προσοχή. Το χειροκρότημα ακόμη κι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή, λέει πολλά.

Ερ. Είναι μια επιλογή που μπορεί να ενισχύσει τη ΝΔ;

Απ. Σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του Κέντρου έχει επιλέξει ήδη τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η απουσία του Ευ. Βενιζέλου, ενός κεντρώου πολιτικού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποιοι στο ΚΙΝΑΛ κοιτάζουν προς μια πιθανή μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ενός ψευδεπίγραφου «προοδευτικού μετώπου», είναι πιθανόν να ενισχύσει αυτή την τάση.

Ερ. Πώς ερμηνεύετε τη μεγάλη αποχή στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών; Σας φοβίζει ότι μπορεί να επαναληφθεί στις εθνικές εκλογές;

Απ. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ΄αρχάς οι πολίτες που είδαν να μην περνούν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή είχαν κάποιους λόγους να βλέπουν τη διαδικασία με κρύα καρδιά. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων ίσως έκριναν ότι δεν έχει νόημα να πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ίσως θεώρησαν ότι το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί. Γενικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση της συμμετοχής στις εκλογές κι αυτό είναι ένα κακό για τη δημοκρατία. Δείχνει ότι σημαντικό τμήμα των πολιτών δεν θεωρεί δική του υπόθεση το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, ο δήμος, η περιφέρεια. Για να αλλάξει αυτό πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Να δει ο πολίτης ότι δεν είναι όλοι ίδιοι κι ότι πολλά εξαρτώνται από τις δικές του επιλογές. Ότι η δική του απόφαση καθορίζει τις εξελίξεις.

Ερ. Η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου δεν είναι σωστή κ. Τσιόδρα; Γιατί η ΝΔ επέλεξε να μην την ψηφίσει;

Απ. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου και η ΝΔ την είχε καταψηφίσει. Κι όχι μόνο αυτό. Η ΝΔ είχε καταθέσει τροπολογία στις 9 Μαΐου ώστε να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου, που ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε κάνει δεκτή. Έρχεται τώρα λοιπόν υπό το κράτος πανικού μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να φέρει τη ρύθμιση, ανάμεσα σε ρουσφέτια και διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής. Η ΝΔ σε αυτό το παιχνίδι δεν θα γίνει συμμέτοχος.